A budapesti erőszakos utcai eseményekről

A Magyarországi Európa Társaság elítéli a Budapest központjában napok óta zajló erőszakos cselekedeteket, az utcai randalírozást és a közintézmények elleni támadásokat.

Az éjszaka akcióba lépő agresszív csoportoknak nyilvánvalóan semmi közük sincs az 1988-90-es rendszerváltáshoz vagy az 1956-os forradalomhoz és minden állítólagos párhuzam hamis!

Meg kell akadályoznunk, hogy a magyar közéletben az erőszak tartósan polgárjogot nyerjen!

A rendőrségtől határozott fellépést várunk el a garázdálkodókkal szemben. Megkívánjuk ugyanakkor a hatóságoktól az emberi jogok, a gyülekezési szabadság és a békés véleménynyilvánítás maradéktalan tiszteletben tartását.

Kérünk minden politikai erőt, hogy tegyenek meg mindent - elsősorban saját támogatóik körében - a feszültség csökkentéséért! A politikai pártok közötti versengést fokozó, közelgő önkormányzati választások ellenére szükség van a parlamenti pártok közötti demokratikus párbeszéd fenntartására. A kormány és a legnagyobb ellenzéki párt közötti kapcsolat - a demokratikus, európai normáknak megfelelően - nem szakadhat meg teljesen a következő országgyűlési választásokig!

2006. szeptember 22.

* A nyilatkozat nem feltétlenül egyezik meg minden MET-tag véleményével.