Párhuzamos politikai valóságok

A Magyarországi Európa Társaság nemzetközi workshopján a meghívott szakértők megvitatták, hogy a visegrádi országok miként reagáltak a menekültválságra. A Közép-európai Egyetemen 2016. május 30-án megrendezett eseményen a MET partnerei a prágai Europeum Institute for European Policy, a pozsonyi Human Rights Institute és a Białystoki Egyetem Centre for Direct Democracy Studies munkatársai voltak. A workshopot a CEU Center for European Neighborhood Studies látta vendégül, a projektet a Friedrich Naumann Stiftung für die Freiheit támogatja.


met logo

The Refugee Crisis and the Reaction of the Visegrad Countries


Workshop organised by the Hungarian Europe Society and supported by the CEU Center for European Neighborhood Studies and the Friedrich Naumann Stiftung für die Freiheit


Koncepció (EN)

Program (EN)NEWlogo CEUENS color

Screen Shot 2016-05-31 at 21.39.37

Diplomatikus félév-értékelés

Gajus Scheltema, a Holland Királyság magyarországi nagykövete volt a MET vendége 2016. május 24-én. A beszélgetés részben az EU soros holland elnöksége által megfogalmazott prioritásokról folyt, részben az EU előtt álló integrációs kihívásokról. A migrációs válság kezelésében a nagykövet áttörésnek nevezte az EU-török megállapodást. Gajus Scheltema úgy látta, hogy biztatóak a brit uniós tagságról szóló népszavazás legutóbbi közvélemény-kutatási előrejelzések és Nagy-Britannia az EU tagja marad. Scheltema igen pozitívan vélekedett a Visegrádi négyek együttműködéséről. Mivel a beszélgetés off-the-record zajlott, így a nagykövet magyar belpolitikát érintő nézetei nem publikusak...

 • IMG 7061
  Drótos György, Bayer Judit, Szelényi Zsuzsa, Barta András, Gajus Scheltema
 • IMG 7071
  Gajus Scheltema
 • IMG 7065
  Gajus Scheltema, Fóti Tamás, Nagy Kata
 • IMG 7096
  Gajus Scheltema

Szolidaritás a lengyel tiltakozókkal

A Magyarországi Európa Társaság nyilatkozata
A nyilatkozat lengyelül itt olvasható.

 
A Magyarországi Európa Társaság támogat minden lengyel polgárt, aki tiltakozik a varsói kormány legutóbbi demokrácia-korlátozó intézkedései ellen.

A Jog és Igazságosság Párt (PIS) által vezetett kormány a saját uralma alá igyekszik hajtani az alkotmánybíróságot és a közmédiát. Mindez súlyos aggodalomra ad okot.

A PIS érvényteleníteni próbálja az előző parlament által jelölt öt alkotmánybíró mandátumát – nemcsak azt a két személyét, akiknek a jelölése vitatható módon történt, hanem azét a háromét is, akiket teljesen törvényesen választottak meg -, a testületet pedig saját jelöltjeivel kívánja feltölteni. Ráadásul oly módon változtatják az alkotmánybíróság működési szabályait, hogy gyakorlatilag megfosztják azt a kormány alkotmányos ellenőrzésére szolgáló eszközöktől.

A közmédia vezetőit viharos gyorsasággal váltották le, közvetlen kormányzati irányítás alá helyezve az intézményt. A PIS arra hivatkozik, hogy csupán független médiát akar létrehozni, ám mivel – cinikus módon – a párt kommunikációs tanácsadóját tették meg a köztévé vezetőjének, napnál világosabb, hogy a párt a közmédia teljes bekebelezésére tör.

Új Elnökség a MET élén

A Magyarországi Európa Társaság 2016. január 3-án rendezte meg hagyományos éves műhelybeszélgetését és tisztújító taggyűlését. Először Schweitzer András tartott előadást "Pártverseny és demokrácia: értelmetlenné vált (már megint) a baloldal-jobboldal felosztás?" címmel, majd Horváth Dorka "Clicktivism": online politikai mozgalmak" című fejtegetéseit hallgatták meg a tagok. A taggyűlésen a megjelentek ismét megválasztották Hegedűs Istvánt a Társaság elnökének, míg a négy fősre bővült Elnökségben az alelnökök Kocsis Györgyi, Schweitzer András és Végh Zsuzsanna lettek. A Felügyelő Bizottság tagjai továbbra is Bakos Anita, Bárd Petra és Stáhl Zsófia.

 • thumb IMG 0064 1024
   
  Schweitzer András, Hegedűs István, Tosics Iván, Kendernay János, Szuly Kinga, Bakos Anita, Uszkiewicz Erik
 • thumb IMG 0072 1024
   
  Horváth Dorka, Hegedűs István
 • thumb IMG 0077 1024
  Bársony Fanni, Uszkiewicz Erik, Vidák Zsófia, Stáhl Zsófia, Fóti Tamás, Csákó Mihály, Szurday Kinga, Birizdó Ildikó, Horváth Dorka és skype-on Végh Zsuzsanna
 • IMG 2447
   
  Jerzy Celichowski, Hegedűs István, Hegedűs Nóra, Molnár Tamás, Kendernay János és Mustár

Fiatalság, demokrácia, befogadás

Az Európai állampolgári jogok-projekt keretében a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány munkatársai a Magyarországi Európa Társasággal együttműködésben képzést tartottak a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, a Városmajori Gimnázium és a Politechnikum összesen száz diákja számára 2015. november és 2016. január között. Az interaktív viták során olyan kényes témák kerültek elő, mint a menekültválság, a terrorizmustól való félelem, a multikulturalizmus és a szólásszabadság. 

 • Screen Shot 2015-12-09 at 20.58.46
   
  Kéri Júlia tréner

Támogassuk Cameront?

2015. november 21-én Julie Smith, a Cambridge-i Egyetem Politikatudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Tanszéke Európai Központjának igazgatója, a Lordok Házának tagja "Reform, renegotiation, referendum - prospects for Britain and the EU" címmel tartott előadást.

 • 20151121 204123 3

Jogi es politikai dilemmák az Európai Unióban

met logo

A Magyarországi Európa Társaság a European Alternatives civil szervezettel együttműködve 2015. október 16-18. között tartotta az Európai állampolgári jogok-projekt keretében a Create/React program budapesti képzését.

PROGRAM (EN)
  Júlia Iván, Tamás Fazekas (17-18 October 2015): Refugee Crisis in Europe and Activism, PPT


Untitled

 • 20151016 200300
   
  Danielle Archibugi, Bistra Ivanova, Kocsis Györgyi, Uszkiewicz Erik
 • 20151017 103348 2
   
  Hack Péter
 • 20151017 103457
 • 20151017 111244 2
   
  Móra Veronika
 • 20151017 153225 2
   
  Iván Júlia, Fazekas Tamás
 • IMAG8527
   
  Oli Henmann, Hegedűs István, Alba Villaneuva, Kocsis Györgyi
 • IMAG8534
   
  Melegh Attila, Papp András László, Chai Patel, Bakonyi Anikó, Mező Dóra
 • 20151017 131227 22
  Kovács Mária