Ellenforradalom

Takis Pappas, a Közép-európai Egyetem vendégtanára tartott előadást 2017. február 8-án "Miben nem bíznak az emberek, amikor bízni kezdenek a populizmusban?" címmel.

 • 20170208 191102Takis Pappas, Schweitzer András, Uszkiewicz Erik, Bársony Fanni, Végh Zsuzsanna
 • 20170208 191250Takis Pappas, Mustár kutya

Drámai esztendő

2016. december 28-án rendezte meg a MET hagyományos évzáró workshopját, amelyen metesek tartottak előadást meteseknek. Az eseményen a következő előadások hangzottak el: Simon Ernő (ENSZ Menekültügyi Főbiztossága): Menekülteknek nyújtandó nagyobb védelem az Európai Unióban és globálisan, Jeney Petra (Európai Közigazgatási Intézet): A Brexit egyes jogi kérdései uniós szempontól, Bartha Attila (MTA TK Politikatudományi Intézet): Lehet-e sikeres a populista gazdaságpolitika?

 • 20161228 184615Koncz Imre, Jerzy Celichowski, Zámbó Orsolya, Stump Krisztina, Erőss Gábor, Lafferton Emese, Gothár Emma, Radnóti András, Simon Ernő, Mező Dorka, Stahl Zsófia
 • IMG 6982Simon Ernő
 • IMG 6987Végh Zsuzsanna
 • IMG 6997Kocsis Györgyi, Jeney Petra
 • IMG 7009Stump Krisztina, Lafferton Emese, Bakos Anita, Stahl Zsófia
 • IMG 7012Kocsis Györgyi, Bartha Attila
 • IMG 7033Szuly Ádám
 • IMG 7038Hegedűs István, Szuly Kinga, Mustár

A Magyarországi Európa Társaság nyilatkozata Fidel Castro megítéléséről

A Magyarországi Európa Társaság (MET) felháborodással és aggodalommal értesült arról, hogy az Európai Bizottság nem volt hajlandó annak nevezni a napokban elhunyt Fidel Castrót, ami pedig volt: diktátornak. Felháborítónak tartjuk, hogy Jean-Claude Juncker bizottsági elnök csupán "az elmúlt század egyik történelmi jelentőségű alakjának" nevezte a kubai vezetőt, akire "sokan hősként tekintenek", és akinek az örökségét majd "a történelem fogja megítélni." Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője pedig azt írta: Castro "elszánt ember volt és történelmi alak."

Meggyőződésünk, hogy nincs szükség a történelem ítéletére várni. Már ma is tudjuk, hogy 1959-es hatalomátvétele óta Fidel Castro és kommunista egypártrendszere több tízezer ember meggyilkolásáért felel. A politikai ellenzék tagjai mellett civil aktivisták, keresztények és melegek ezreit vetették börtönbe és kényszermunkatáborokba, megszüntették a legelemibb szabadságjogokat, így a szólás- és véleményszabadság, a gyülekezés jogát. Az emberi jogok helyzete a mai napig súlyos Kubában: ellenzéki források szerint csak idén hatezer embert vettek őrizetbe politikai okokból. Meggyőződésünk, hogy még Castro halála sem lehet ok a kubai kommunista rendszer bűneinek elhallgatására, relativizálására. Ez ugyanis a mi térségünk történelmét is megtagadja, a kommunista rendszer sok millió kelet-európai áldozatát is megalázza.

Aggodalmunk pedig annak szól, hogy a Fidel Castróval kapcsolatos állásfoglalás nagyon szerencsétlen egy olyan időpontban, amikor a Bizottságnak fontos feladata lenne fellépni a liberális demokrácia alapértékeit megkérdőjelező, a fékek és ellensúlyok rendszerét leépítő tagállamokkal szemben (Magyarország, Lengyelország). A Bizottság elnöke politikai felelősséggel tartozik közös értékeink, az európai emberi jogok védelmében, így nem engedheti meg magának a fenti tónusban tett megnyilatkozásokat. A létező vagy készülő diktatúrákkal szembeni egyértelmű fellépés nélkül az Európai Unió elveszítheti hitelességét, amikor az emberi jogok és a demokrácia értékei mellett áll ki a világban.

A MET ezért sokkal inkább Cecilia Malmström külkereskedelmi biztossal ért egyet, aki leszögezte: Fidel Castro diktátor volt, aki ötven éven át elnyomta a népét, és furcsállta, hogy milyen sokan megemlékeznek róla. 

Reméljük, hogy Kuba - békés és sikeres rendszerváltás révén - hamarosan csatlakozik a demokratikus államok közösségéhez.


2016. december 2.

Kinek jó a föderális Európa?

Bruszt László, a firenzei Scuola Normale Superiore vendégtanára tartott előadást 2016. november 3-án. 

 • IMG 8892
  Bruszt László, Hegedűs István
 • IMG 8889Radnóti András, Vidák Zsófia, Végh Zsuzsanna, Zsiga-Kiss Andrea, Lafferton Emese, Szurday Kinga, Zámbó Orsolya, Fóti Tamás, Bruszt László, Hegedűs István, Hegedűs Nóra, Szuly Kinga, Mustár

A migráns a hibás az EU keleti részén

2016. szeptember végén elkészült a Magyarországi Európa Társaság jelentése "The Response of the Visegrad Countries to the Refugee Crisis" címmel, Hegedűs István, Kocsis Györgyi, Nagy Kata, Schweitzer András, Stahl Zsófia, Strausz Erzsébet, Uszkiewicz Erik, Végh Zsuzsanna, Vidák Zsófia, valamint Alena Krempaska, Christian Kvorning Lassen és Peter Weisenbacher közreműködésével. A projektet a Friedrich Naumann Stiftung für die Freiheit támogatta. 


Résztanulmányok a jelentéshez:

Hegedűs István: Political Games in an „Illiberal Democracy” during the Refugee Crisis

Kocsis Györgyi, Nagy Kata: Responses of the Visegrad 4 Countries to the Current European Migrant Crisis. First Lessons of an Expert Survey

Alena Krempaska, Peter Weisenbacher: The Refugee Crisis and the Reaction of the Visegrad Countries. Government Policies in National Contexts - Slovakia

Christian Kvorning Lassen: The Czech Republic and the Refugee Crisis

Schweitzer András: Strangers and the Strange Lands – Cultural Roots of the East Central European “Compassion Deficit”

Stahl Zsófia, Vidák Zsófia: Refugees of the Recent “Migrant Crisis” in the Visegrad Group Countries - Cultural and Legal Aspects

Végh Zsuzsanna: Refugee and Migration Crisis through the Visegrad Lens One Year in Review


Az európai migrációs válsághoz kapcsolódó legfontosabb események listája időrendben (2015. április - 2016. május)