A Magyarországi Európa Társaság nyilatkozata Fidel Castro megítéléséről

A Magyarországi Európa Társaság (MET) felháborodással és aggodalommal értesült arról, hogy az Európai Bizottság nem volt hajlandó annak nevezni a napokban elhunyt Fidel Castrót, ami pedig volt: diktátornak. Felháborítónak tartjuk, hogy Jean-Claude Juncker bizottsági elnök csupán "az elmúlt század egyik történelmi jelentőségű alakjának" nevezte a kubai vezetőt, akire "sokan hősként tekintenek", és akinek az örökségét majd "a történelem fogja megítélni." Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője pedig azt írta: Castro "elszánt ember volt és történelmi alak."

Meggyőződésünk, hogy nincs szükség a történelem ítéletére várni. Már ma is tudjuk, hogy 1959-es hatalomátvétele óta Fidel Castro és kommunista egypártrendszere több tízezer ember meggyilkolásáért felel. A politikai ellenzék tagjai mellett civil aktivisták, keresztények és melegek ezreit vetették börtönbe és kényszermunkatáborokba, megszüntették a legelemibb szabadságjogokat, így a szólás- és véleményszabadság, a gyülekezés jogát. Az emberi jogok helyzete a mai napig súlyos Kubában: ellenzéki források szerint csak idén hatezer embert vettek őrizetbe politikai okokból. Meggyőződésünk, hogy még Castro halála sem lehet ok a kubai kommunista rendszer bűneinek elhallgatására, relativizálására. Ez ugyanis a mi térségünk történelmét is megtagadja, a kommunista rendszer sok millió kelet-európai áldozatát is megalázza.

Aggodalmunk pedig annak szól, hogy a Fidel Castróval kapcsolatos állásfoglalás nagyon szerencsétlen egy olyan időpontban, amikor a Bizottságnak fontos feladata lenne fellépni a liberális demokrácia alapértékeit megkérdőjelező, a fékek és ellensúlyok rendszerét leépítő tagállamokkal szemben (Magyarország, Lengyelország). A Bizottság elnöke politikai felelősséggel tartozik közös értékeink, az európai emberi jogok védelmében, így nem engedheti meg magának a fenti tónusban tett megnyilatkozásokat. A létező vagy készülő diktatúrákkal szembeni egyértelmű fellépés nélkül az Európai Unió elveszítheti hitelességét, amikor az emberi jogok és a demokrácia értékei mellett áll ki a világban.

A MET ezért sokkal inkább Cecilia Malmström külkereskedelmi biztossal ért egyet, aki leszögezte: Fidel Castro diktátor volt, aki ötven éven át elnyomta a népét, és furcsállta, hogy milyen sokan megemlékeznek róla. 

Reméljük, hogy Kuba - békés és sikeres rendszerváltás révén - hamarosan csatlakozik a demokratikus államok közösségéhez.


2016. december 2.

Kinek jó a föderális Európa?

Bruszt László, a firenzei Scuola Normale Superiore vendégtanára tartott előadást 2016. november 3-án. 

 • IMG 8892
  Bruszt László, Hegedűs István
 • IMG 8889Radnóti András, Vidák Zsófia, Végh Zsuzsanna, Zsiga-Kiss Andrea, Lafferton Emese, Szurday Kinga, Zámbó Orsolya, Fóti Tamás, Bruszt László, Hegedűs István, Hegedűs Nóra, Szuly Kinga, Mustár

A migráns a hibás az EU keleti részén

2016. szeptember végén elkészült a Magyarországi Európa Társaság jelentése "The Response of the Visegrad Countries to the Refugee Crisis" címmel, Hegedűs István, Kocsis Györgyi, Nagy Kata, Schweitzer András, Stahl Zsófia, Strausz Erzsébet, Uszkiewicz Erik, Végh Zsuzsanna, Vidák Zsófia, valamint Alena Krempaska, Christian Kvorning Lassen és Peter Weisenbacher közreműködésével. A projektet a Friedrich Naumann Stiftung für die Freiheit támogatta. 


Résztanulmányok a jelentéshez:

Hegedűs István: Political Games in an „Illiberal Democracy” during the Refugee Crisis

Kocsis Györgyi, Nagy Kata: Responses of the Visegrad 4 Countries to the Current European Migrant Crisis. First Lessons of an Expert Survey

Alena Krempaska, Peter Weisenbacher: The Refugee Crisis and the Reaction of the Visegrad Countries. Government Policies in National Contexts - Slovakia

Christian Kvorning Lassen: The Czech Republic and the Refugee Crisis

Schweitzer András: Strangers and the Strange Lands – Cultural Roots of the East Central European “Compassion Deficit”

Stahl Zsófia, Vidák Zsófia: Refugees of the Recent “Migrant Crisis” in the Visegrad Group Countries - Cultural and Legal Aspects

Végh Zsuzsanna: Refugee and Migration Crisis through the Visegrad Lens One Year in Review


Az európai migrációs válsághoz kapcsolódó legfontosabb események listája időrendben (2015. április - 2016. május)

Érvénytelenítsd a népszavazást!

Magyar civil szervezetek, köztük a Magyarországi Európa Társaság, közös nyilatkozatban ítélték el 2016. szeptember 14-én a kormány által kiírt menekültellenes népszavazást. Az állampolgároknak azt tanácsolják, hogy bojkottálják a referendumot vagy adjanak le érvénytelen szavazatot.


cover logoknelkul baratsafosabb


Ez a mi országunk: érvénytelenítsd a népszavazást!

Mi, civil szervezetek és az országért felelősséget érző magyar állampolgárok egy olyan országban hiszünk, ahol az emberség, a szolidaritás és egymás tisztelete mentén intézzük közös ügyeinket. Azt látjuk, hogy a kormány veszélyezteti értékeinket, ezért felemeljük szavunkat az október másodikára kiírt népszavazás, és az azt beharangozó gyűlöletkampány ellen.

Úgy döntöttünk, hogy kampányt indítunk a népszavazás érvénytelenítéséért, mert nem viszi előre közös ügyeinket, értelmetlen és embertelen is. 

Hillary a végső esélyes

2016. június 6-án az amerikai elnökválasztásról tartott előadást a MET vendégeként Panyi Szabolcs, az Index szerkesztő-újságírója és Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója.

 • 13382124 10154268840434116 27777710 nZámbó Orsolya, Jerzy Celichowski, Celichowski Emil, Hegedűs István, Panyi Szabolcs, Tóth Csaba, Kocsis Györgyi, Mustár, Seres László
 • 13414598 10154268840504116 326040344 nPanyi Szabolcs, Tóth Csaba

Egy workshop képei

 • IMG 7104
  Hegedűs István, Balázs Péter
 • IMG 7111
  Hegedűs István
 • IMG 7128
  Nagy Boldizsár
 • IMG 7138
  Christian Kvorning Lassen, Stáhl Zsófia
 • IMG 7142
  Szalai András, Kocsis Györgyi
 • IMG 7152
  Uszkiewicz Erik, Schweitzer András
 • IMG 7202
  Strausz Erzsébet
 • IMG 7265
  Peter Weisenbacher, Nagy Boldizsár, Hegedűs István
 • IMG 7282
  Elżbieta Kużelewska, Nagy Boldizsár
 • IMG 7300
  Iván Júlia
 • IMG 7310
  Peter Weisenbacher, Alena Krempaska
 • IMG 7320
  Igor Ujhazi, Emina Bužinkića
 • IMG 7322
  Emma Gothár, Michal Cerny, Végh Zsuzsanna, Gőbl Gabi
 • IMG 7324
  Nagy Kata, Nagy Boldizsár, Kocsis Györgyi
 • IMG 7336
  Nagy Kata
 • IMG 7341
 • IMG 7377
  Vidák Zsófia, Gothár Emma
 • IMG 7379
  Strausz Erzsébet, Hegedűs Dániel, Végh Zsuzsanna
 • IMG 7504
  Kováts András
 • IMG 20160529 210130
  Nagy Kata, Nagy Boldizsár, Hegedűs István, Peter Weisenbacher, Strausz Erzsébet, Szalai András, Elżbieta Kużelewska, Emina Bužinkić, Igor Ujhazi, Katarina Davidova, Christian Kvorning Lassen, Stáhl Zsófia, Gothár Emma, Alena Krempaska, Schweitzer András, Vidák Zsófia, Uszkiewicz Erik, Kocsis Györgyi